Меню Търсене

Kъкринското ханче Къкринското ханче е част от 100-те национални туристически обекта.

Възможности

Kъкринското ханче се намира в село Къкрина, община Ловеч. Обект е на Регионален исторически музей – Ловеч. Уникално място, приютявало не един и двама български революционери и освобожденци. Тук ще усетите духа и силата на историята и истинските българи, готови да дадат живота си в името на най-милото им, майка България. Паметно и тежко събитие на територията на ханчето е залавянето на идеолога на българското движение за освобождение от османско владичество, апостола Васил Левски.. Турските заптиета залавят Левски на 27 декември 1872 г.
Те нахлуват в ханчето, Левски се опитва да избяга, но докато прескача плета, цървулите му се оплитат и той е заловен. По-късно, на 19 февруари 1873 г., Левски е обесен в София.
От писмените източници черпим информация, че по инициатива на Левски ханът е нает от революционния комитет в Ловеч, а за негов домакин е назначен близкият приятел на Апостола – Христо Цонев Латинеца. Ханчето е служило за убежище на местните жители, криещи се от османските управници. 
Ханчето е открито на 10 май 1931 г. в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим. Първи екскурзовод е Петко Цонев. Експозицията има историческа и етнографска стойност.
С годините сградата на Къкринското ханче се руши, а пожар в началото на ХХ век унищожава мястото до основи. През 1901 г. е поставена паметна плоча на мястото, на което Левски е заловен. Възстановяването на ханчето в автентичния му вид започва през 1926 г., а музеят в него е открит на 10 май 1931 г. Експозицията пресъздава истинския вид на ханчето преди пожара – кръчмата и стаята за спане.  В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник на безсмъртния Апостол на българската свобода. Така на 10 май 1931 година официално е завършена реставрираната постройка на ханчето. 
Музеят е разположен в центъра на село Къкрина, а в селото има обозначителни табели за точното местоположение на експозицията.
В двора му се намира и брястът, който е станал свидетел на залавянето на Левски, а до него се издига и паметник на Апостола. В музея могат да бъдат закупени информационни материали и сувенири.
Къкринското ханче е част от 100-те национални туристически обекта.
Работно време
Лятно работно време
8.30-12.00/13.30–17.30
(почивни дни: няма)
Зимно работно време
8.00-12.00/13.00–17.00
(почивни дни: няма)

Коментари