Меню Търсене

Църква Свети Мина – София Църквата е строена по време на османското владичество през 1872 г. и първоначално е била посветена на Света Троица

Възможности

  • Град

Църква Свети Мина – София е строена по време на османското владичество през 1872 г. и първоначално е била посветена на „Света Троица”, тъй като по предание, до края на XIV в. на това място е имало манастир „Св.Троица” разрушен от турците, чиито развалени се виждали чак до края на XVII век. През Втората световна война, храма е бил посветен на „Св. Терапонтий” (до 1957 г.), тъй като съществува предание, че на това място е бил посечен Св. Терапонтий Сердикийски.

Освен това изградения на Редута храм (на земя собственост на храм „Св. Мина”), през 1943 г. е бил посветен на „Св. Троица” с престол и на „Св. Атанасий Велики”. През 1957 г. църквата е посветена на „Св. Вмчк. Мина” със храмов празник 11 ноември.  Църквата „Свети Великомъченик Мина” е обслужвала нуждите на бившето село Слатина. Северно от храма са се намирали селските гробища, където са били погребани английските летци, загинали през 1943 г. – 1944 г. – при бомбардирането на София.

През 1955 г. храма е обявен за паметник на културата, автентичен и единствен от XIX век на територията на София, а през 1989 г. и като архитектурно – художествен паметник на културата.  Църквата е еднокорабна, засводена, с една цилиндрична апсида без притвор. От стенописите са запазени само в абсидната ниша – 8 фигури на църковни отци и фигурата на Св. Богородица ширшая небес в конхата над тях. В проскомидийната ниша е сцената „Христос жертва”, а в спомагателната ниша е „Сретение Христово”.

Състоянието на стенописите е лошо, покрити с варна бадана, надраскани. Иконостасните икони са от края на XIX век от неизвестен, опитен, много добър късновъзрожденски зограф. В апостолския пояс, съгласно протокол от 1989 г. е имало 17 икони от XIX век нарисувани от същия зограф с много добри художествени качества. Тронът е дъсчен с икона на „Христос Архиерей” от XIX век.  Църквата „Свети Великомъченик Мина” има висока културно–историческа стойност като паметник – единствен от XIX век на територията на София.  Необходима е специализирана реставрационна и консервационна дейност, основен ремонт, изграждане на ограда, камбанария и нова камбана и инфраструктура въз основа на проект, съгласуван с НИПК.

Финансови средства могат да постъпят от спонсори и по линията на европейските фондове в партньорство на общината, ако е обособен като самостоятелен енорийски храм.  Църквата носи името на Свети Мина Котуански (Фригийски) — християнски светец. Той е египетски воин, служил в град Котуан (Фригия). По времето на императорите Диоклетиан (284-305) и Максимиан (285-305), след тежки мъчения е обезглавен през 300 или 304 г. В Карм Абу Мена, на запад от Александрия) е построена гробница и базилика, които по-късно са разрушени от арабите.

Коментари

google.bg
bg.wikipedia.org