Меню Търсене

Църква Света Параскева Храмът е построен през 1930 г. Решението за неговия строеж се взима доста по-рано - през 1909 г. Участието на България в Първата световна война обаче измества тези планове във времето. Архитектурата е по проект на арх. Антон Торньов

Възможности

  • Град

Църква Света Параскева е православна църква, намираща се в град София, България, на улица „Георги Раковски“ № 58. Храмът е наименуван на светата мъченица Параскева. Църква Света Параскева е трета по големина в столицата.

Храмът е построен през 1930 г. Решението за неговия строеж се взима доста по-рано – през 1909 г. Участието на България в Първата световна война обаче измества тези планове във времето. Архитектурата е по проект на арх. Антон Торньов.

Църквата носи името на света великомъченица Параскева. Легендата разказва, че тя е живяла през 10 век във византийска Тракия и се била посветила изцяло на вярата. Смята се за покровителка на младите хора. Уникалното за храма е, че има много добра акустика. Това се дължи на факта, че няма колони и че под големия купол има други, по-малки полукубета, които помагат на звука да се разпространи безпроблемно. Църквата се пада трета по големина в столицата.

Коментари

bg.wikipedia.org,google.bg
bg.wikipedia.org