Меню Търсене

Художествената галерия „Димитър Добрович“

Възможности

  • Град

Сливен е голям град, разположен в Югоизточна България, като по население се нарежда на осмо място в страната ни. Градът е известен като „градът на Стоте войводи“, а назад във времето се е славел, като занаятчийски център. Сливен се слави с богато културно и историческо минало. От тук са минали славяни, траки, гърци и римляни.

Интересна история има Художествената галерия на града, през 1905 година с завещанието на известния български художник Димитър Добрович се поставя началото на изграждането на галерията и началото на музейното дело. Първоначално сбирката е подредена в Историческия музей, но през 1965 година Художествената галерия отваря врати в самостоятелна сграда, като самостоятелен институт за постоянни експозиции. Днес към галерията принадлежат три отделни обекта, в които могат да бъдат разгледани четири различни експозици, които са постоянни. Галерията разполага с над шест хиляди творби, като уникално за галерията е притежанието на икони, гравюри, западноевропейска графика, както и японски гравюри.

През 2005 година тук е открита постоянната експозиция Християнско изкуство. Могат да бъдат разгледани красиво изработени икони, църковна утвар, различни дърворезби и каменна пластика, датираща от седемнадесети – деветнадесети век, открита край Сливен. В експозицията са включени много икони, дело на художници от Тревнененската художествена школа. Другата голяма експозиция представя на посетителите произведения от живопистта, скулптура и графика. В нея са подредени повече от сто интересни произведения на изкуството. В експозицията могат да бъдат разгледани няколко произведения на Димитър Добрович, поставил началото на изграждането на галерията.

Художествената галерия в град Сливен проследява развитието на изобразителното изкуство, представено от известни български творци. Във фондовете на галерията се съхраняват и много произведения на изкуството, дело на чуждестранни художници.

Входните такси са символични, осигуряват се и беседи, което помага на посетителите да получат повече информация за представените творби и техните създатели.

Коментари