Меню Търсене

Трънското ждрело на река Ерма Трънското ждрело (известно също като Ломнишкото ждрело) е пролом на река Ерма, намиращ се на 3,5 км северно от град Трън, в близост до село Ломница.

Възможности

  • Селски туризъм
  • Скали
  • Природа
  • Река

Трънското ждрело на Ерма е включено с списъка със „100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз“.

Трънското ждрело (известно също като Ломнишкото ждрело) е пролом на река Ерма, намиращ се на 3,5 км северно от град Трън, в близост до село Ломница.

Река Ерма тече през територията на Сърбия и България, като на наша територия навлиза в района на село Стрезимировци и я напуска с живописно ждрело при село Петачинци.

Скалите в ждрелото са високи над 100 метра. Има изграден мост, от който туристите могат да се насладят на неповторимата красота на Трънското ждрело.От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км, като преминаването по цялата пътека отнема около 8 часа. Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби.

Легендата разказва, че някога по тези места живели хубавицата Мара и нейният любим – Рангел. Мара произлизала от богато и знатно семейство, а Рангел бил много беден и затова родителите й не го харесвали. Младите решили да избягат, но майчините клетви ги застигнали и планината се разцепила на две. Мара и Рангел останали разделени да двата бряга. И до днес реката плаче и разказва тъжната история на двамата влюбени.

Коментари