Меню Търсене

село Ягода

Възможности

  • Курорт
  • Селски туризъм
  • Природа
  • Минерални извори
  • Планина

Работно време:

Свободен достъп

Ягода е село в Южна България. То се намира в община Мъглиж, Област Стара Загора.

Село Ягода се намира в Задбалканските котловини. Почвата е алувиална (наносна), а климатът – с четири сезона, като лятото е топло, а зимата е суха и студена. Населеното място се намира на 15 км от центъра на град Стара Загора (приблизително 10 минути с автомобил). Разположението му е идеално за целогодишен туризъм, поради уникалните географски особености и възможности.

Първото име на село Ягода е било Чинакчии .До 1950 г. село Ягода се е казвало Горно Паничерево. През годините село Ягодае било обект на множество запитвания и опити за развитие, но до реални сериозни инвестиции все още не се е стигнало. Също така с. Ягода е било в проект за изграждане на възстановителен и подготвителен център на БОК (Български Олимпийски Комитет) Официалната религия в село Ягода е християнство.

В селото има множество извори на лечебна минерална вода с висока температура (40-45 градуса Целзий), подходящи за лечение или възстановяване. Много от тях са с уникални показатели, като досега използваемостта им е почти нулева. Поради уникалните си географски, природни и водни находища, селото има възможността да се превърне във водещ балнео-лечебен център на Балканския полуостров. Като културен паметник може да отбележим стара баня, която може да се похвали с уникална архитектура.


Коментари

Забележителности в Стара Загора
Интересни места около Стара Загора