Меню Търсене

Татул – Тракийско светилище Тракийското светилище се намира на 200 метра от село Татул

Възможности

  • Селски туризъм
  • Скали
  • Природа
  • Планина

Работно време:

свободен достъп

Тракийско светилище на Орфей край село Татул е планинско село в Южна България, Родопите. То се намира в община Момчилград, Област Кърджали.

На по-малко от километър от селото се намира скално светилище, съставено от различни изсичания. Скала -брекчия във формата на пирамида съдържа два саркофага, жертвеници, улеи, ниши и стъпала. На върха ѝ се намира скална гробница с яйцевидна форма и квадратен отвор на покрива, замазана с водонепроницаем хоросан през римската епоха. Последните разкопки откриват под пирамидата постройка от дялани камъни, към която води парадно стълбище. Според археолога Николай Овчаров в светилището се намира храмът на митичния певец Орфей, но това е твърде спорна хипотеза. Разпространява се съобщението, че през 2004 г. там е открит един поникнал корен от лоза. Предполага се, че възраст около 3000 години (от времето на траките обитавали тези земи), който е оцелял и се размножава.

Тракийското светилище се намира на 200 метра от село Татул и на около 15 километра от Момчилград.

Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона. Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети- глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображение на Бога Слънце.

При разкопките през 2004-2007 г. са намерени уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска. През ХІІІ – ХІІ в. пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война. През античната епоха е изградена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са разкрити няколко сгради, една от които е великолепен храм със запазени 6 метрови стени. От античната епоха е открита цяла серия от бронзови пръстени- печати. В първите години след Христа в района на светилището е регистрирано строителна активност. Обновеното светилище просъществува до 50-60-те години на І век.

Мястото е населено отново през втората четвърт на ІІІ в. От това време е открита значително количество римска керамика. Счита се, че елинистическият храм и сградите около него са превърнати в укрепена римска вила, обитавана от богат местен аристократ. Имението е опожарено през 267-269 г. , когато варварите готи нахлуват в Родопите. В края на ІІІ век вилата е възстановена, но е доста по- примитивен вид. Нов период на разцвет започва през ІХ – Х век. Тогава са извършени поредните преустройства.

Финалният етап от живота върху хълма край село Татул се отбелязва от средновековния некропол, от който са проучени осем гроба. Некрополът се датира не по-късно от средата на 13 век и бележи края на вековния живот на хълма край село Татул.

Обектът е отворен за посещение, има охрана, както и постоянно видеонаблюдение. През 2011 г. беше проведена кампания ‘Чудесата на България’

Коментари

Забележителности в Татул
Интересни места около Татул