Меню Търсене

Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат е църква в село Добърско, Община Разлог, Област Благоевград, България. Църквата е национален паметник на културата.

Възможности

  • Селски туризъм
  • Природа

„Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е църква в село Добърско, Община Разлог, Област Благоевград, България. Църквата е национален паметник на културата.

Църквата е построена през 1614 година. Малка е по размери – 8,37 x 6,5 x 5,2 метра, но с впечатляващи стенописи, които са реставрирани в периода 1973–1978 г. от реставратора Петър Попов и архитект Златка Кирова. Църквата е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта под номер 3. Богослужения в храма се извършват само три пъти годишно – на храмовия празник Тодоровден, на Възкресение Христово и на Рождество Христово, но църквата е отворена за посетители.

Безспорно, едно от най-уникaлните и интересни изображения в църквата „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е това, на което е изобразен Исус, пристигащ на земята с нещо като космическа ракета. Това е единственото изображение от този вид в света и все още представлява загадка за учени и експерти.

Коментари

bg.wikipedia.org,google.bg
bg.wikipedia.org