Меню Търсене

Река Тунджа

Възможности

  • Природа
  • Река

Тунджа извира от централната част на Стара планина и се влива в река Марица /но в Турска територия/. В началото, като всяко поточе, реката е бързотечаща, проправя си път през гъстата растителност на Стара планина и понякога образува прекрасни водопади. Водата и е чиста, и студена, а дъното каменисто. Като слезе от планината, Тунджа се насочва бавно към морето, като постепенно намалява бързината си за сметка на пълноводието. Множество по-малки и по-големи реки се вливат в нея. Особено пълноводна е пролетта, когато се топят снеговете.

По пътя си Тунджа минава през тучни долини и спомага за разтежа на едри и сочни праскови, ароматно грозде и зеленчуци. Река Тунджа дава разнообразни възможности за риболов и в най-студената част от годината. Привлекателна е по цялата си дължина, но сега ще разгледаме района, около селата Зимница, Ягода и Шаново. През зимата тези три села примамват рибарите от околността, че и от по-далеч. Тук е възможен уловът на много и различни видове риба, например: бяла риба, каракуда, костур, лин, распер, морунаш, черен кефал, сом, уклей, червеноперка, бяла, черна мряна и щука. Цялото това изобилие е истинско изкушение за любителите на риболова и ценителите на вкусната и здравословна храна, което се отнася и за нас – компанията, които се възползвахме от природните дадености на реката.

Богатата растителност по поречието на реката прави изключително интересно преминаването му с каяк, но трябва да се внимава, защото падането от него е доста болезнено. Организират се водни походи с двуместни туристически каяци, което прави дестинацията примамлива и за хора, обичащи екстремните преживявания. По крайбрежието на реката има много места, на които има възможност да си опънете палатка и да се радвате на спокойствието пред огъня, който е задължителен, ако сте имали късмет с риболова. Ние имахме тогава, ако улова ни от два малки лина и една каракуда, могат да се наречат „късмет“, но не скромната вечеря, а приятната обстановка остави трайни, приятни спомени от летуването ни.

Ако пък не сте любители на нощувки под звездите, имате възможност да си изберете някоя къща за гости, от намиращите се в близост до реката и в двата варианта ще се насладите на красотата и разнообразието на растителни и животински видове в района, както сторихме и ние преди време. В долината на реката се намират няколко природни резервата: „Горна топчия“, „Долна топчия“ и „Балабана“, известни с уникалната си флора и фауна, а също така с исторически обекти, което прави пребиваването незбравимо. По течението на реката се намират два изключително важни язовира-Г.Димитров и Жребчево. Околностите са доста облагородени и дават възможност за една наистина хубава почивка. Особено красиво е в Елховския район, където Тунджа тече величествено през чудесни горички и широки пъстри полянки. С една дума, която и част на реката да решите да посетите, ще бъдете приятно изненадани от красотата и разнообразието на майката природа.

Коментари