Меню Търсене

Регионален исторически музей Хасково съхранява над 120 000 хиляди движими паметници на културно-историческото наследство

Възможности

  • Град

Регионалният исторически музей в Хасково съхранява над 120 000 хиляди движими паметници на културно-историческото наследство, много от които имат изключитена стойност. Уникални колекции от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло оформят част от богатия фонд на музея. Сред най-интересните експонати са две от рядко срещаните в България чаши „Троянски тип”, датирани от I в. пр. Хр., едната от които е и символ на музея. Тук може да бъде видяна и изключително ценна колекция от антични и средновековни монети, наброяващи повече от 22 000 броя. През годините регионалният исторически музей осъществява събирателска, проучвателска и методическа дейност на територията на 11 общини от днешната Хасковска област. Реставрирал е над 30 паметника на културата. Музеят притежава една от най-добрите етнографски сбирки. Фондовете на отдела разполагат с близо 15 000 единици. Тук се съхраняват колекции от медни съдове, народно облекло, тъкани, накити, земеделски и занаятчийски инвентар, предмети на народното изкуство, обреден реквизит и много други.

Регионален исторически музей Хасково (РИМ – Хасково) съхранява над 120 000 движими паметници на културно-историческото наследство. От особено значение са колекциите от праисторически, антични и средновековни материали от керамика, камък, желязо и стъкло – оръдия на труда, накити, идоли, предмети от бита и изкуството. Вниманието привлича богатата колекция от антични и средновековни монети, които са повече от 22000. Етнографските колекции от земеделски и занаятчийски оръдия на труда, колекциите от медни съдове, накити и облекло, произведения на народното приложно изкуство, градският бит и други са едно от достойнствата на музея. Част от ценното културно наследство, което се съхранява и показва в музея са колекциите от оръжие, икони, предмети свързани с просветните, църковни и национално освободителните борби на българите от този край. Завиден е фонда от стари снимки на Хасково, показващи неговото многопосочно развитие и изграждане. Своето място в историята на града има и колекцията от произведения на изобразителното изкуство – живопис, графика и скулптура.

Коментари

Забележителности в Хасково
Интересни места около Хасково