Меню Търсене

Подземен храм и свещен кладенец Подземният храм-кладенец при с. Гърло (община Брезник) е уникално за България и доста рядко срещано за региона на Евразия съоръжение.

Възможности

  • Селски туризъм

Подземният храм-кладенец при с. Гърло (община Брезник) е уникално за България и доста рядко срещано за региона на Евразия съоръжение. Това е най-древният култов каменен зидан градеж, датиращ от XII в. пр.н.е. и оцелял до днес по българските земи. Открит е в началото на 70-те години на ХХв.

Храмът се намира северно от село Гърло, вкопан в западния склон на пролом на р. Конска в планински хребет. Иззидан е от груби ломени камъни, които поразяват с майсторството на строителя и елегантността на формите и пропорциите си.

Към храма се слиза по дълго около 10-ина метра стълбище, което отначало е открито а някъде по средата се превръща в тунел. Тунелът води до сърцевината на храма – цилиндрично помещение с диаметър и височина около 4 метра. На около метър над пода стените се накланят навътре, за да оформят сферичен купол, в чийто връх има отвор с диаметър около 2-2.50 метра. В центъра на пода зее кладенец с диаметър 1-1.5 метра и дълбочина над 4 метра.

Храмът се различава коренно от другите открити по Българските земи тракийски храмове, мавзолеи и гробници. Подобни храм-кладенци има открити още в Гърция, Кримския полуостров,  Палестина а най-много на остров Сардиния (между 70 и 100).

Коментари