Меню Търсене

Петрова нива

Възможности

  • Природа

Петрова нива е местност тясно свързана с трудните и ожесточени борби, които сме водили, за да защитим нашата родина и свобода, в началото на 20 век. Тя се намира близо до село Стоилово в Странджа.

Най- лесният начин да се стигне до нея е от запад, през село Звездец, което се намира на главния път Бургас – Босна- Звездец- М. Търново. Когато пристигнете в селото най- добре е да попитате някой местен жител накъде е точно пътят, за да не се объркате, както направихме ние. Наложи се да изминем много повече километри, отколкото изобщо беше необходимо.

Тук, в местността Петрова нива, през 1903 година точно на Преображение (в дните от 11 до 13 юни) Вътрешната македоно-одринска революционна организация поставя началото на въстание, имащо за цел да присъедини към териториите на България Одринска и Беломорска Тракия, както и Странджа. Всички делегати, които присъствали на този конгрес, решили да подкрепят Илинденското въстание в Македония и двете области да се обединят.След обявяването на въстанието била провъзгласена и Странджанската република.

В памет на загиналите войни във въстанието и в чест на тези, които останали живи, но се борели достойно за свободата си, бил издигнат паметник построен през 50-те години на 20 век. Паметникът беше първото нещо, което видях, когато дойдохме тук и ми направи впечатление с огромните си размери. Интересното е, че в него са останали зазидани костите на Георги Кондолов. На самия му връх гордо се вее националният ни флаг.

През 2003 години по случай 100 годишнината от изминалите боеве, била построена и църква, наречена „Света Петка”. Тя е много красива , живописна и с неповторими рисунки по стените си. Храма не е голям, но има достатъчно място за всеки, решил да запали една свещичка за себе си и близките си. В Петрова нива се помещава също така и музей, който ще ви разкаже много за отминалите събития, чрез различни експонати, важни списъци и документи, стари оръжия, както и черно-бели снимки.

Тук всяка година се организират специални тържества в чест на героичните сражения, придружени с много веселия , заря и фолклорни танци, които са и един подходящ повод да си спомним за славните подвизи на нашите предци и техните жертви в името на родината. За жалост, ние не успяхме да присъстваме на тогавашното представление, но се надявам съвсем скоро това да се случи.

Околностите на местността са много подходящи за кратки излети и разходки сред природата с любимите хора. Наблизо преминава река Велека, която приканва много от туристите да прекарат няколко дена на палатка край бреговете й и да усетят магията на Странджа планина. Когато идвахме тук преди няколко лета, имаше много хора, които бяха опънали палатки и се радваха на прелестната природа и кристално чистия въздух.

Петрова нива е част от Стоте национални туристически обекта. Ако решите да дойдете тук, задължително ще се сдобиете и с нов печат.

Коментари