Меню Търсене

Парк Кайлъка Защитена местност от 10 000 декара

Възможности

  • Град
  • Скали
  • Природа
  • Река
  • Планина

Работно време:

Свободен Достъп

Парк Кайлъка се намира на юг от  град Плевен.  В него живеят много защитени растения и животни, ето защо е обявен за защитена местност по инициатива на генерал Иван Винаров.

Парк Кайлъка заема приблизително 10 000 декара от долина на река Тученица. Естественият каньон на реката е приютил богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в червената книга на България.

В Кайлъка имаследи от праисторически животни, а в повечето варовикови скали все още се забелязват фосили на древни водни организми. С просто око се забелязва спадът на световния океан през хилядолетията като оформени етажи по скалите и множеството пещери.

Паркът предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 40-50 метра са прекрасни за практикуване на скално катерене.

В Кайлъка има изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, барове, кафенета, ресторанти, дискотеки, детски площадки, тенис кортове, зоопарк и уникален ресторант, изцяло изграден в пещера. В парк Кайлъка също се намира летният театър на Плевен, както и единственият по рода си в България Музей на виното.

В началото на Кайлъка се намират останките на късноантичната крепост Сторгозия. Има 3 малки язовира (вкл. с историческото име „Тотлебенов вал“), както и изкуствени езерца.

Коментари

Забележителности в Плевен
Интересни места около Плевен