Меню Търсене

Парк Аязмо Парк Митрополит Методий Кусев

Възможности

  • Град
  • Скали
  • Природа
  • Планина

Работно време:

свободен достъп

Парк Аязмото или Митрополит Методий Кусев е първият градски парк от европейски тип в България. Парк Аязмо се намира в град Стара Загора. Разположен е на площ от 3200 дка в северна посока от града и разполага с уникални за България дървесни видове.

Парк Аязмото е една от най-високите точки на град Стара Загора.Част е от планинският дял Сърнена гора. Надморската височина варира от 260 м. до 430 м. в най-високите си части. Много често явление през зимата е да има снежна покривка ,за разлика от центъра на града.

До началото на XIX-ти век на това място се е простирала дъбова гора, но е била изсечена от турския аскер за да се осигури безопасно пребиваване на султанския везир, отседнал в Стара Загора по време на обиколката си из Османската Империя. Ерозионните процеси измиват почвата и превръщат мястото в гол, скалист и безводен хълм. Паркът е създаден на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев под името „Св. княз Борис-Михаил“ („Аязмото“).

Към края на XIX-ти век митрополит Методий Кусев се заема с нелеката задача да възроди парка. От самото начало идеята за уреждането на градски парк е приета скептично от старозагорци. Ентусиазираният Методий Кусев среща редица пречки в осъществяване на идеята си да го превърне модерен парк. Той започва да изпраща писма до православни манастири и църковни общности в различни краища на света с молба за изпращането на семена на най-различни дървесни видове. Лично надзирава каруците с фиданки, някои от които пристигат от Бяло и Мраморно море, а някои от засадените от него дървета са живи и до днес. Скоро обаче на владиката се налага да се изправи срещу гнева на хората, които осъзнават, че това ще доведе до загубване на пасищата на животните си. С доста убеждения и молби Методий Кусев успява да извърши делото на живота си. В крайна сметка митрополитът успява да създаде невероятно красив и богат на растителни видове лесопарк и го превръща в една от гордостите на град Стара Загора.

По-късно паркът е прекръстен в чест на митрополит Методий Кусев.

В парка растат редки и уникални за България растителни видове. Тези видове включват 180 местни и екзотични дървесни и храстови видове между които обикновен кипарис, черен бор, атласки кедър, алепски бор, сребрист смърч, източна туя, испанска ела и райска ябълка. От животинските видове се срещат сърни, източноевропейски таралежи,сухоземни костенурки, катерици.

Коментари

Забележителности в Стара Загора
Интересни места около Стара Загора
wikipedia.org