Меню Търсене

Паметник на Васил Левски София Паметникът на Васил Левски се намира в центъра на град София, България.

Възможности

  • Град

Паметникът на Васил Левски се намира в центъра на град София, България. Разположен е в средата на оживено кръстовище, регулирано с кръгово движение, при пресичането на булевардите „Васил Левски“ и „Янко Сакъзов“ и улица „Московска“.

След Освобождението от османско иго Софийският градски общински съвет, (кмет Димитър Хаджикоцев), взема решение да бъде издигнат паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски (лятото на 1878).  Той е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Разположен е в близост до мястото на екзекуцията на българския революционер Васил Левски на 18 февруари 1873 г.

Плановете за изграждането му датират от 1878 г., Паметникът представлява колона с височина 13 м., изработена от сив гранит по проект на чешкия архитект Антонин Колар. Основната част от колоната е работа на италианеца Абрамо Перукели, а бронзовият барелефен портрет е от Йозеф Страховски (според някои източници – от Рудолф Вайр). Поради лоша организация и липса на финансиране е официално открит едва на 22 октомври 1895 г.  Надписи на паметника:  Западна страна: „На великия български апостол на свободата ВАСИЛ ЛЕВСКИ признателното отечество“.  Северна страна: „Роден на 1837 г. 6 юний в Карлово, умрял мъченически на 1873 год. 6 февруарий в София“.  Източна страна: „Тържествено открит на 1895 г., 22 октомврий“.  Южна страна : „След 12 годишно проповядване народу борба за свобода, Левски, ранен и пленен при Къкринский хан, бил хвърлен в Софийската тъмница и обесен тук, на това място“.

Коментари

bg.wikipedia.org
bg.wikipedia.org