Меню Търсене

Остров „Света Анастасия“ Легенди , мистика и история на кътче земя

Възможности

  • Скали
  • Природа
  • Море

Остров Света Анастасия е част от Бургаския залив и до 1990 година той е носел името Болшевик. Неговата поява е свързана най- вероятно в резултат на вулканично изригване. Намира се на приблизително 7 км. югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Той е най- големият остров на родна земя със своите 8,5 дкар и е висок приблизително 12 метра.

Историята на острова е дълга и много интересна, но голяма част от нещата са забулени в дълбока тайна . Хората разказват различни легенди за него, но дали те са истина или не, никой не може да каже със сигурност.

Тук преди много, много време пристигнал кораб, пълен с пирати. Те подложили на грабеж цялото крайбрежие, включително и манастира на острова. Но страшна буря се развихрила и отнесла в дълбините на морето дървения кораб назлощастните разбойници. Така съдбата жестоко наказала тяхната дързост и спасила от разорение мирното население. За съществуването на стария манастир има данни от края на 16 век. С годините той започнал да се руши, а основите му да поддават на времето. Днес монашеската обител е превърнат в хотел. Към манастира имало църква, построена някъде около 9 век и която се отличавала с уникална църковна архитектура, фрески и стенни икони на светци, част от които са запазени и до днес. Подложена на непрестанните отрицателни влияния на морския въздух и влага, голяма част от постройката пострадала, в течение на стотици години.

Преди време, когато със семейството ми идвахме тук, ремонтните дейности по църквата бяха временно преустановени. Част от руините на храма бяха в не много добро състояние и застрашени от срутване. Наскоро обаче реставрацията му отново е възобновена и така шансът да запазим този неоценим паметник на църковната ни архитектура е много по-голям. Особено ценни са стенописите и иконостасът , които нямат равни на себе си по своето изящество и красота.
През 1924 година на островът бил превърнат в концентрационен лагер. Опасни политически затворници били заточвани зад дебелите стени на манастирския комплекс, откъдето било почти невъзможно да избягат. Малко след това, през 1944 година затворът бил закрит, а манастирът обявен за музей.

Друго интересно нещо, което можете да видите тук е старият фар. Той бил изграден от френски архитекти през 1889 година и представлявал железен стълб, висок около 40 метра, а в ясно време неговата светлина се виждала от 10 мили. През 1912 година били първите копки на новия фар в северната част на острова. Две години по- късно той започнал да осветява пътя на моряците и да ги предпазва от корабокрушение, чак до наши дни.

Днес до островът може да се достигне изключително лесно. Всеки ден има няколко планирани пътувания с корабче от Бургас.

Коментари