Меню Търсене

Ослековата къща Къща-музей Ослековата къща е със статут на обекта исторически музей с национално значение, обявен за паметник на културата през 11 юли 1975 год.

Възможности

  • Град

Къща-музей Ослековата къща  е със статут на обекта исторически музей с национално значение, обявен за паметник на културата през 11 юли 1975 год. Къщата-музей е разположена на площад 20ти Април, на бул. Х. Н. Палавеев № 39.  Ослековата къща е сред най-ценните представители на родната възрожденска архитектура. Къщата е построена в периода на Кримската война 1853-1856 год, за богатия и известен абаджия Ненчо Ослеков.

Построената през 1856 год. къща от видния самоковски майстор Уста Минчо е типичен представител на пловдивския архитектурен стил, със симетрични линии, чиято симетрия е била нарушена поради скромните размери на двора, което обуславя развиването на строежа в дълбочина, остъклен кьошк, голям затворен салон, и пищна стенописна украса, дело на самоковския майстор Коста Зограф. Двуетажната къща  се състои от централна част, едно крило и полувкопана изба.

Голямо възхищение предизвикват ярките стенописни украси и изящно богата дърворезба. Осленковата къща-музей се счита за представител на един от  най-ярките и ценни стенописни решения на родната възрожденска архитектура  Характеризира се сбогато обзавежадане отразяващо бита и стандарта на заможното семейство. Отличава се с не типична за копривщенската архитектура, фасада изработена от три колони от ливански кедър, подържащи изящно изрисуваната с живописни картини долна страна на кьоша.

В етнографския музей Осленкова къща са представени прекрасни експонати на отличителни експозиции на женски накити, чибуци и наргилета от Азия, копривщенски кенете, представляващи шита дантела, изплетени на пет игли шарени чорапи. Като основа за изплитането се е използвал конски косъм, придаващ на дантелата здравина и еластичност, както и обикновена игла и копринен конец.

Посетителите имат възможност да се запознаят с националното облекло, местните занаяти и традиционен бит и култура. Представени са празнични и ежедневни традиционни женски дрехи от 20 век, традиционно мъжко всекидневно облекло и костюм на заможен местен чорбаджия.  В къщата музей посетителите могат да надблюдават експонати на предметни експозиции използвани от местните абаджии, като напръстници, ножици, дървени пръчици, употребявани от абаджиите при търговска дейност и пресмятане на сметки. В експозицията са изложени и кожени калъфи, използвани за съхранение на пари, барут и тютюн, както и метален прът спомагащ за изпъване на платното при такане.

Осленковата къща е призната за етнографски музей през 1956 год. Собственикът на къщата Ненчо Ослеков е участвал дейно в подготовката през 1876 год. на Априлското въстание, в чиято работилница се е извършвало ушиването на въстаническите дрехи. Поради тези му действия след разгрома от Априлското въстание, Осленков бива заловен и в последствие обесен на 27 юни 1976 год. в Пловдив. Къщата е отворена всеки ден за посещения с изключение на понеделник считан за официален почивен ден за архитектурния резерват.

Коментари

google.bg