Меню Търсене

Национален фолклорен събор Рожен 400 гайдари ще дадат старт на фолклорния събор „Рожен”

Възможности

  • Селски туризъм
  • Природа
  • Планина

Работно време:

Свободен достъп

Национален фолклорен събор Рожен се провежда на всеки 4 години през август месец. Българи от всички краища на страната се събират под връх Рожен, където певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени.

Национален фолклорен събор Рожен има над стогодишна традиция. Първият събор е организиран през 1898 г. от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци.Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон – 27 юли, при параклиса „Св. св. Кирик и Юлита”, където и до днес се провежда съборът. Тогава границата на България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Тук се събирали жителите на трите изкуствено разделени околни села – Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци.

Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър „Сто каба гайди”, основан през 1961 г. Гайдарите, които вземат участие в оркестъра, са от различни родопски села. Те се събират в навечерието на събора и правят една-единствена обща репетиция.

В годините Национален фолклорен събор Рожен се превръща в общонационален и става събор-надпяване на българската народна песен. Съборът продължава два дни. Открива се с химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе” под съпровода на „Стоте родопски гайди”.

Програма – Национален фолклорен събор Рожен 2015г.

Коментари

Забележителности в Смолян
Интересни места около Смолян