Меню Търсене

Местност Алепу

Възможности

  • Природа
  • Море

Местност Алепу представлява лиман, разположен в по южното черноморско крайбрежие на страната ни. Местността е изключително красива и особено известна с красивите пясъчни дюни около малкото езеро. Името Алепу идва от гръцки език – αλεπούи в буквален превод на български означава лисица – това е и главната причина местните да познават тази природна забележителност най-вече с името лисиче блато/ езеро.

Въпросната природна забележителност е защитена още от далечната 1986 година, понеже е част от Рамсарско място -Местност Алепу се намира на около 6-7 км. южно от град Созопол и е една от основните дестинации на любопитните български и чуждестранни туристи в Созопол, които искат да разгледат цялата област.

Пясъчните дюни, който отделят Местност Алепу от морето, също са много красиви и допринасят за приятната гледка. Лиманът е по-скоро дълъг, отколкото широк – като цяло средната дължина е около 300 м., а дължината – почти 3 км. и половина. Алепу е обградено от две по-малки езерца – в северната и съответно южната част, които зимно време обикновено замръзват. Причината местността да е защитена природна забележителност са някои редки животински и растителни видове, които обитават района. Измежду всички влаголюбиви растителни видове тук преобладава тръстиката.

Макар и изключително ценен, защитеният район е неподдържан поради липсата на средства и затрудненото достигане до местността. Придвижването до лимана става още по-трудно като прибавим лошото състояние на обозначителните табели за пътя към Алепу. Още проблеми биват породени от факта, че съвсем скоро е бил построен курортен комплекс Св. Тома съвсем близо до лимана, което е предпоставка за замърсяване на района. Освен всичко друго местните власти нескрито признават, че не могат да контролират риболова в местността, който е нерегламентиран. Нарушителите разбира се подлежат на глоби и други наказания, но хващането им по време на нелегален риболов е трудно като се има предвид финансовите ограничения, които изпитват от област Бургас в момента.

Коментари