Меню Търсене

Крепост Состра Древна римска крепост

Възможности

  • Селски туризъм
  • Природа

Работно време:

свободен достъп

Крепост Состра, е римска крепост, намираща се югоизточно от село Ломец, на 12 км. северно от град Троян и на 28 км. южно от град Ловеч, в долината на река Осъм.

Строителството на Крепост Состра започва около 147 г. по заповед на император Антонин Пий. При неговото управление тук е разквартирувана Втора Матиакска кохорта. През 249 г. крепостта и прилежащото селище, което е имало военен характер, са опустошени от готите. Кога точно започва възстановяването, не е известно, но се знае, че по заповед на император Галиен тук е изпратена Втора кохорта, на която е наредено да издигне нова крепостна стена (т.нар. Източна стена). Нейното изграждане продължава три десетилетия, като е достигала височина 10 метра. Останки от Източната стена са запазени и днес. През 4 в. Крепост Состра за пореден път е разрушена от готите. Крепост Состра прекратява съществуването си в края на 5 в.

В непосредствена близост до крепостта е минавал римският път от Данубиос (р. Дунав) към Филипополис (дн. Пловдив), останки от който могат да се видят и днес на това място.

Крепост Состра е спомената в Пойтингеровата карта, изготвена през XIII век от н.е. е копие на карта, представяща по-важните познати на римляните от късната античност градове и пътища.Картата е нарисувана върху 11 пергаментови свитъка в 6 цвята – черен, червен, зелен, жълт, син и розов.Обхваща целият познат в Античността свят. Днешните български земи са изобразени на свитък №6 и свитък №7.

Проучването и възстановяването на Крепост Состра е извършено в периода 2002- 2011 г. При арехологически разкопки в крепостта са открити около 30 сребърни гръцки антични сребърни монети, бронзова маска и много антични съдове и накити.

Коментари

Забележителности в Троян
Интересни места около Троян
wikipedia.org