Меню Търсене

Крепост Сексагинта Приста

Възможности

  • Град
  • Природа

Работно време:

Свободен достъп

Сексагинта Приста (Sexaginta Prista) е стара римска крепост, която се намира в град Русе, близо до река Дунав. В буквален превод Сексагинта Приста означава „Пристанище на шейсетте кораба“.

На мястото на крепостта Сексагинта Приста е имало старо тракийско селище, руините на които могат да се видят и днес. Открити са при разкопките на тракийска кана датирана от II-I век преди Христа, съдържаща органична материя. При направения анализ на материала се установява, че той е от домашни животни.

На времето месото от домашни свине се е считало за деликатес, а наличието на голям процент такива кости показва, че местното население на Сексагинта Приста е било заможно. Също така археолозите откриват и античен керамичен съд от Родос датиран от III век преди Христа. Намерени са и много останки от керамични съдове за кухненска употреба, транспортни съдове и още много други, които свидетелстват и за силно развита търговия.

Първите данни за Сексагинта Приста идват от записките на античния географ Клавдий Птоломей, който споменава за неговото съществуване. Сексагинта Приста също така в пътеводителя на император Антонин Пий се споменава за Sexantapristis.

Професор Борман съпоставя името на Сексагинта Приста с военно пристанище в Италия от времето на Траян, т.е. „сто камери“. Предполага се, че Сексагинта приста е имала 60 такива прегради. При разкопки от 2006 година на територията на кастела, са открити и останки от римски военен щаб, вероятно използван през първата четвърт на IV век до първото десетилетие на V век. Датирането е извършено въз основа на намерените монети и керамика. Открити са и 30 стъпала водещи към укрепен с камъни тунел, използван през османската епоха.

Първите значителни изследвания на Сексагинта Приста се правят от братята Карел и Херман Шкорпил.

Сексагинта Приста споделя съдбата на останалите крепости по десния бряг на Долния Дунав. Тя загива под ударите на авари и славяни в края на VI и началото на VII век. По-късно, през IX – X век, върху нейните руини възниква средновековното селище Русе.

Коментари

Забележителности в Русе
Интересни места около Русе