Меню Търсене

Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” Символът на Бургас

Възможности

  • Град

Катедралният храм „Св.Св.Кирил и Методий“ е разположен на едноименния площад в центъра на града. В близост до храмa се намира една от главните и централни улици-Александровска.

Храмът е един от символите на Бургас. Той е построен през 19 век с помощта на средства на дарители от града. Църквата носи името на видните братя, допринесли много за българската писменост. В знак на признателност техните ликове за изобразени на стъклописи още на входа на църквата.

Църквата „Св.Св.Кирил и Методий“ е построена като трикорабна базилика. Тя самата има много внушителна и впечатляваща фасада, а също и много красив куполен завършех на покрива. Храмът е красив и със своите прозорци и стенописи, които са изрисувани с красиви орнаменти. Иконостасът в църквата е от дърворезба.

В храмa се съхраняват две икони, смятани от хората за чудодейни. Едната е на Светите братя Кирил и Методий, а другата – на Света Богородица.

Църквата е редовно посещавана както от местни хора, така и от гости на града. През делничните дни е доста спокойно. Посещаемостта тогава е по-малка, но в почивни дни доста хора се стичат, за да запалят свещ и да се помолят. В празнични дни, особено на големи празници като Великден, Цветница и Коледа храмът се оказва тесен за миряните, дошли да се поклонят пред иконите и светците. На един от най-хубавите празници Богоявление в църквата се извършва освещаване на кръста, след което шествието се отправя към централните улици в посока мостът, където осветеният кръст се хвърля в морето, а мнозина смелчаци скачат в ледените води, за да го хванат. Храмът е доста голям и позволява там да се провеждат сватбени венчавки.

Вечер църквата е красиво осветена и кара човек да прикове поглед към нея. Красотата и внушението са величествени.

Църквата е лесно достъпна с кола и пеша. Пред главния вход е разположен паркинг, който е безплатен. В близост до храмa се намира централната улица, която е пешеходна зона. Наблизо има спирка на градския транспорт.

Коментари