Меню Търсене

Кара дере

Възможности

  • Природа
  • Море

Кара дере е най-южната местност по Варненското черноморие. Намира се между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина и недалеч от защитената зона Иракли. Местността е дива, няма инфраструктура и точно затова се харесва от много туристи. Плажът е чист, некаменист, на места граничи с гора, другаде – с храсти. Има добри условия за сърф и палатков туризъм.

Недостатък е пълната липса на дървен материал за бивакуване, който обаче може да се набави от гората по главния път Варна-Бургас, която отстои на 7-10 км от плажа. Местността е достъпна с автомобил, велосипеди и чрез пешеходен преход от град Бяла и село Горица. По време на летния сезон по дължината на няколко километровата плажна линия и навътре в горите, могат да се изброят над двеста палатки. Голямата посещаемост определя и сериозното замърсяване на местността с битови отпадъци. За съжаление нежеланието на посетителите да се замислят поне малко за начина на използване на мястото за почивка вече е довело до много неприятно замърсяване.

Похвална е практиката периодично да се намират ентусиасти, които почистват района от битовите отпадъци на другите туристи.

Въпреки това Кара дере е известно и харесвано място от хора, привърженици на палатковия туризъм, нудизма и екстремните спортове.

Коментари