Меню Търсене

Изворa на белоногата Герганина чешма

Възможности

  • Селски туризъм
  • Град
  • Природа

Изворa на белоногата е чешма, намираща се на 4 километра източно от град Харманли. Основен символ на града. Изворa на белоногата, е обявен за паметник на културата с национално значение, с писмо № 1163 от 15 декември 1958 година на Министерството на културата.

Чешмата извора на белоногата е изградена в края на XVI век от Сиавуш паша, носела е името Акъ балдъръ чешмеси.

Извора на белоногата е паметник на културата с национално значение, запазил своята уникалност, видяна и възпята преди повече от 130 години от поета и публицист Петко Рачов Славейков.

Историята разказва, че Славейков е прекарал известно време от своя живот в Харманли и е имал възможността на опознае региона. Той силно желаел да разбере къде бил погребан Вълкашин. Именно това желание го води до прочулата се по-късно, благодарение на него, чешма.  Чешмата била с дванадесет корита,три чучура и впечатлявала със своята архитектура и с масивните си мраморни колони. Хората разказват, че навремето до чешмата имало три надписа върху мрамор, от които днес е запазен само единият: „Благодарение на водата всяко нещо е живо. Благотворителят почитания Сиавюш паша. 1585.”
Днес до Герганината чешмата водят мраморни стъпала, а около тях върху мрамор са изваяни думите на Петко Славейков. Там е и Гергана – една красива девойка от бял камък, смайваща и сега със скромното си, но достойно излъчване.

Именно тук Славейков чува историята за Гергана, предавана от поколение на поколение. По-късно той увековечава тази легенда чрез своята творба, която и до днес ни кара да се гордеем. Едноименната поема на възрожденския поет, писана през 1873 г., разказва за красивата българска девойка Гергана, която везирът среща на селската чешма и се опитва да я склони да влезе в харема му и да го последва в Истанбул. Тя обаче му доказва, че дори да отиде с него, не би го обикнала така, както обича родния си край, родителите и любимия Никола. Така турчинът я оставя, впечатлен от решителността ѝ, но заповядва сянката й да бъде вградена в чешма. От това Гергана залинява и накрая умира.

Това е едно от най-изследваните произведения в българската литература и за него са изписани томове. Повечето критици се насочват към обединителната функция на образа на Гергана, към събирателния образ на българката, към силата на духа ѝ и към красотата на българското село.

 

Коментари

Забележителности в Харманли
Интересни места около Харманли