Меню Търсене

Жеравна Жеравна е световен архитектурен паметник

Възможности

  • Селски туризъм

В Жеравна времето е спряло. Няма да видите забързани за работа или за където и да е хора. Животът си тече с характерното за планинските села спокойствие.

Сега в село Жеравна има 330 къщи и малко над 500 жители. Средната му част (мегдана пред кметството) е на надморска височина 640 метра. Най-високият връх в землището на Жеравна е „Разбойна” – 1128 м. Жеравна се намира на удобно за пътуване място, само на 32 км от „Петолъчката”, на пътя София – Бургас.

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина. Някога на това място имало старо тракийско селище, наречено Потук (и сега над Жеравна има местност с име „Пòтъка“). За името Жеравна има няколко версии: едната е, че идва от жерав, което е твърде неправдоподобно, понеже в района никога не кацат жерави; другата, по-правдоподобна – от „жерна”, „жерка“, „жерков“ – думи със старославянски корен, значещи воденица. В района са се намирали множество воденици. В близкото минало Жеравна се е наричала Жеруна, което след Освобождението плавно преминава в Жеравна. Тук са се развили занаятите, животновъдството и търговията. Селото се замогнало през XVII век, защото е било на важния път към Търновград. Стаите на къщите са с резбовани тавани и изящни апликации по вратите, прозорците и иконостасите. Всичко е застлано с тъкани от този край и също с известните със световната си слава котленски килими. Днес старото училище е превърнато в галерия, а са запазени доста дюкяни, чешми и стари ханове. Някога в селото имало и школи по дърворезба.
Жеравна е световен архитектурен паметник. До ден днешен са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. През Възраждането село Жеравна става значителен културен център. Създаден е Хилендарският метох, в който отсядат хилендарските монаси и водят просветна дейност. Един от тях е Йосиф Хилендарски – автор на „Поучение за четенето на книгите“. В Жеравна е направен вторият препис на Паисиевата история. Селото взима активно участие в Априлското въстание. В с. Жеравна са живели видни светила на България и на света като: Райно Попович; Васил Д. Стоянов; Сава Филаретов; Тодор Икономов; Йордан Йовков, а в наши дни – много професори, художници, артисти, певци. Развитието на този самобитен културен и икономически възход на селото е запечатано в местните музеи: Къща на Сава Филаретов; Родната къща на Йордан Йовков; Църквата „Св. Николай“; Старото класно училище – сега е картинна галерия; Къщата на Руси Чорбаджи. Извън Жеравна може да се посетят: гр. Котел – Природонаучния музей; Галатанското училище; Кьорпеевата къща; Музей на котленските възрожденци; с. Медвен – Къща-музей Захари Стоянов и местността Синия вир.
Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка).
Родната къща на великия български писател Йордан Йовков се намира на площад Голямото бърдо в Жеравна. Едноетажна къща, заобиколена от каменни стени. В прекрасния двор се издига паметник на Йовков, който е седнал на малък стол, замислен и вдъхновен от заобикалящата го красота. Интериорът в къщата е запазен и се усеща автентичната атмосфера на миналото. Тук има експозиция на документи и ръкописи на писателя.
Работно време
Зимно – 08:00-12:00 – 13:00-17:00
Лятно – 09:00-18:00
без почивен ден

Фестивал на народната носия – Жеравна
В Жеравна се провежда ежегоден международен фестивал на народната носия от 2008 г. За 3 дни с цената на 20 лв. човек може да се откъсне от забързаното си ежедневие и да се потопи в магията на българския стар обичай, фолклор и традиция. Има посещения от цяла България, играят се хора, всеки се пренася в историята на любимата си родина, играят нестинарки, има и сергии с автентични неща, свързани с фолклора. Хората могат да се насладят на нестинарки, красива народна музика и да хапнат, седнали сред природата на полянка. Фестивал Жеравна има следните изисквания за престой :
1. Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия.
2. Забранено е използването на камери и фотоапарати на територията на фестивала. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
3. Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
4. Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.
5. Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.
6. Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.
7. Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки.
8. Забранено е използването на слънчеви очила.
За да не се разваля приятното преживяване на останалите, препоръчваме на пушачите да използват кибрит вместо запалка и, ако е възможно, цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Добре е да си носите нож и пешкир.
Всичко това се прави в името на едно автентично изживяване, което да наподобява машина на времето.

Според информация от туристически справочници към 2011 г. в с. Жеравна има регистрирани 34 къщи за гости с общ капацитет 250 легла. Повечето къщи са строени по време на Възраждането, но вътрешният им интериор е обновен и предлагат удобна настанителна леглова база – типична за българското село Жеравна, но съобразена със съвременните изисквания и навици на туристите.

Коментари