Меню Търсене

Дели Хамам Ловеч Виртуален музей на водата

Възможности

  • Град
  • Минерални извори
  • Река
  • Планина

Работно време:

от Вторник до Неделя 10:00-14:00 / 15:00-19:00 Почивен ден: Понеделник

Градска баня Дели Хамам Ловеч е превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата. Под специално стъкло в оригинален вид е възстановена отоплителната система хипокауст, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите могат да научат интересни факти за водата. Прожектират се филми за историята на банята, за водата като живителна течност и основен фактор за съществуването на живот на планетата, за историята на град Ловеч от най-дълбока древност до наши дни. На големия купол в централното помещение на банята се прожектира небе с облаци, а на пода на къпалното помещение е прожектирана вода, която се раздвижва, когато стъпите върху нея.

Старата баня Дели Хамам Ловеч, строена през XVII-XVIII век, е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната.

Общата площ на терена е 1060 кв.м, застроената площ на основата на сградата е 351 кв.м. Банята е с уникална система за затопляне на водата хипокауст, позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Водата за банята е идвала по тръбопровод от три извора. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените. Специални фурни вън от сградата стопляли нужния за отопление въздух и го пускали нагоре към пода и стените. Други пещи топлели водата, нужна за топлите басейни на градската баня Дели Хамам Ловеч. Непосредствено до банята е долепена пещта с принадлежащите й помещения и склад за въглища.

Голямото приемно помещение – съблекалня, е квадратно с височина 10 м. В помещението е имало шадраван. От приемното помещение се влиза в първото от помещенията на същинската баня. Централната къпалня е разделена на три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. Двете странични крила са покрити с по-ниски четвъртсферични куполи.

През 2014 г. Стара градска баня Дели Хамам Ловеч е била изцяло реставрирана.

Коментари

Забележителности в Ловеч
Интересни места около Ловеч