Меню Търсене

Белинташ Скалата на познанието

Възможности

  • Селски туризъм
  • Скали
  • Природа
  • Планина

Работно време:

свободен достъп

Белинташ или „скалата на познанието“ се намира в източните родопи, близо до село Орешец, на 30км. от Асеновград.

Белинташ е скала с форма на малко плато в Родопите, носеща следи от човешка дейност. Предполага се, че това е култов обект от времето на траките, като самата му същност и предназначение все още не са напълно изяснени. На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе. Дължината на скалната площадка е около 300 m, с надморска височина 1225 m.

Според някои астрономи върху скалата е изсечена небесна карта, чрез която предците ни са определяли местоположението на звездите. Изследователи смятат че мястото е древна астрономическа обсерватория. Ако човек погледне към нощното небе има усещането, че се носи в космоса.

Случайно намерена древна сребърна плочка от местен овчар, през 70-те години на миналият век, разкрива някои тайни на Белинташ. На плочката е изобразен мъж, седнал на трон на фона на пълзящи нагоре змии. В този случай учените са единодушни, че става въпрос за тракийския бог Себазий, бог на слънцето, олицетворяващ кръговрата в природата. От този момент на Белинташ се гледа като на сакрално светилище , което в древността е било по-значимо и от Перперикон. То е обслужвало целите Родопи и Горнотракийската низина. Според учените Белинташ датира от петото хилядолетие преди христа, което го прави едно от най-старите у нас. На това място са се извършвали жертвоприношения, мистични религиозни ритуали, както и такива свързани с космоса, земеделието и познанието за света.

Друга легенда за Белинташ е, че това е мястото на което се е намирал Ноевият ковчег.

Легендата разказвана от иманярите пък гласи, че самият Александър Македонски скрил в пещера на това място златна колесница, за която Ванга предрекла че ще бъде открита след като скалата вземе осем човешки живота.

Коментари

Забележителности в Асеновград
Интересни места около Асеновград