Меню Търсене

Ахелой Град с богато минало

Възможности

  • Курорт
  • Град
  • Природа
  • Река
  • Море

Ахело̀й е град в Югоизточна България в състава на Община Поморие, Област Бургас.Намира се в на брега на големия Бургаски залив. Релефът е предимно равнинен, като на северозапад от града има лек хълмист терен, известен като местността Стролата (старото име Стрели баир). През града минава Европейски път E87, свързващ Северна и Южна България край морето. Също край града протича река Ахелой, извираща от Айтоските възвишения и вливаща се в Черно море. Основното занимание на местното население е строителство и морски туризъм.

Стратегическото местоположение на местността е било определящо за издигането на римската крепост Чая, както и на път, част от който е бил запазен до средата на XX в. Калето се намира на възвишението Стролата и е служело за наблюдение. Тук, край река Ахелой на 20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия (сега Несебър) и поемат на югозапад, където в землището на днешния Ахелой при река Ахелой се провежда една от най-величавите битки на Средновековието, чийто изход определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа. Армията на Византия претърпява пълен разгром и оставя хиляди жертви при р. Ахелой. Византийските летописци пишат, че дори след 40 г. по полето край р. Ахелой се белеели костите на загиналите византийски войници.

В нея битката участвали 60 000 българи срещу 62 000 византийци. На бойното поле намират своята смърт 35 000 българи и 60 000 византийци. Битката е била на път да бъде изгубена, но тогава, противно на всякакви традиции, самият цар влиза в боя и с това повдига бойния дух на българите и довежда битката до успешен край. Византийската войска е обърната в бяг и е преследвана чак до стените на Месембрия, откъдето оцелелите византийци се спасяват, панически товарейки се на военните си кораби на път за Константинопол.

В центъра на Ахелой се намира добре благоустроен красив парк, имащ широколистни и иглолистни дървета.Не на последно място е читалище „Светлина“ със зала за културни дейности. Местната библиотека също е разположена в читалището. Град Ахелой разполага със основно училище на име Христо Ботев.Започнато е строителство на исторически комплекс „Ахелой-917„ в местността Стролата. Ще бъде разположен върху 8 дка. Ще включва стени, бойници и църква.За любителите на риболова интерес би представлявал ловът както на сладководна риба от реката, така и на морска от Черно море.Най-близкият плаж до селото е този на къмпинг Ахелой. Плажът е с дължина 10 км. и достига до общинският център Поморие.

Поради стратегическото си разположение, в землището на Ахелой е имало древен път, крепост.

Римски път – До средата на 20 век е била запазена част от Римски път Виа Понтика свързващ древните градове Месембрия и Анхиало. Минавал е в близост до днешния хотел Косара и римската крепост Чим. Бил е изграден от каменна макадамова настилка.Римска крепост – Намирала се е в района на Пречиствателна станция-Ахелой /която е до моста на р. Ахелой/. И днес в околните ниви все още излизат камъни, свидетелстващи за нея. Името и е било Чим, което е дало по нататък името на гръцкото селище Чимос. В района на върха на каменната кариера /част от възвишение Стролата/ се е намирала и римска наблюдателна кула.През 2008 г. е изграден „Ахелойският фар„ намиращ се на Латерновият нос до селище „Марина кеип“. За да започне да функционира се изчаква разрешителното за мигащият код-район Черно море.

Коментари