Меню Търсене

Атия

Възможности

  • Море

Атия е село в Югоизточна България. То се намира в Община Созопол, Област Бургас.

Намира се в близост до нос Атия, от където идва и името му. Най-високата му точка е на 14 m надморска височина.

Създадено е с указ на президента на България. Състои се от 2 части – долна (моряшка) и горна (миньорска). Разстоянието между тях е 1 km. В близост до Атия е разположена най-голямата българска военноморска база.

До 2001 година в близост до селото са се намирали мини „Росен“, в които допреди години са добивани медна и златна руда. Те са затворени, фабриките са разрушени, а земята под тях, както и плажът, са рекултивирани, но все още показват висока степен на замърсеност от живака, който е използван при минната дейност.

Плажът на село Атия е със североизточно изложение и дължина около 3 km. Пясъкът е жълто-черен, плътен и примесен със златисти люспи. Морската вода е кристално чиста, морското дъно е песъчливо и със слаб наклон, без дупки или ями. Температурата на водата лятно време достига 25–26 градуса.

Самият плаж е незастроен и почти безлюден. Идеален е за плажуване и риболов. Лови се илария, паламуд и попчета през есента. Среща се често сафрид и чернокоп. Подходящо е ловенето с лодки на „Черната нива“, разположена на 2 km от брега и с дълбочина на дъното 20–30 метра.

Коментари