Меню Търсене

Антична вила Армира Най-пищната антична вила

Възможности

  • Селски туризъм
  • Природа

Работно време:

всеки делничен ден от 9.00ч. до 17.00ч. Вход за възрастни - 5лв. ; за учащи и пенсионери - 3лв. ; беседа - 5лв.

Вила Армира е открита през 1964г. при строителни работи, за язовир на 4км. от Ивайловград. При последвалите археологически разкопки са разкрити останките от крайградска вила от периода на Римската империя, издигната през втората половина на І век сл. Хр. Днес тя е известна с името Вила Армира, произлизащо от името на р. Армира, десен приток на р. Арда, на брега на която е била построена. Мекият климат и плодородната земя са създавали отлични условия за живот.

Античната Вила Армира представлява внушителен комплекс от жилищни и стопански постройки, градина за отдих и разходки, разположени на площ от 3600 кв.м. В югоизточният край на сградата е била разположена и тераса, на която обитателите и гостите им, са се любували на красивата гледка и на р.Армира. Вила Армира е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римската епоха. Тя е изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години. Вила Армира е била център на поземлено Владение, основано от богата тракийска аристократична фамилия.По време на разкопките са открити добре запазени мозайки с фигурални и геометрични мотиви, капители, ажурни парапети, херми, профилирани фрагменти от колони, пиластри, корнизи и облицовки от мрамор. Намерени са и множество керамични съдове, накити и предмети на бита. Вилата е разкошно имение, помещенията на което освен украсените с мозайки подове, са украсени и с богата мраморна декорация и цветна мазилка. В това отношение Вила Армира безспорно се очертава като най-пищната от всички известни ни досега подобни постройки на територията на римска Тракия.Особено важно е обстоятелството, че степента на съхраненост на декоративните елементи позволява практически пълна възстановка на интериора на сградата. Икономическото замогване на собствениците на вилното пространство в долината на р. Армира се е основавало, не само на селскостопанската продукция, получавана от плодородните земи наоколо, но и от кариери за качествен, бял мрамор и камък, които са били открити и разработени още при създаването на вилата, като са използвани за декорирането й.

Вила Армира е била обитавана от 50-70 години на I в. сл. Хр. до 378 година сл. Хр. когато е била опожарена по време на Готската война.

Близо до Вила Армира в землището на село Свирачи, се намира насипана върху каменна основа антична могила, разкопките на която допринесоха изключително много за доказването на тракийския произход на основателите на Вила Армира. Вероятно могилата е използвана, като фамилен некропол.

Коментари

Забележителности в Ивайловград
Интересни места около Ивайловград