Меню Търсене

Уникални находки край Добрич

arheolozi-registirat-selishte-krai-ilindenci3При археологически проучвания в местността „Славната канара” в землището на добричкото село Дебрене (Добрич) беше разкрита уникална находка – бронзов колан от старобългарски воин от края на IX и началото на X век, съобщава Агенция „Фокус”.

Досега в страната не е откриван такъв артефакт. Oт колана са открити 17 елемента с флорални мотиви, изработени от бронз. В древността орнаментите са били пришивани върху кожа или текстил. Наскоро е открит и друг единствен по рода си в страната артефакт – амфора с 1 200 бронзови ранновизантийски монети.

За следващата година Регионалният исторически музей в Добрич планира да бъдат направени два подхода към крепостта „Славната канара” – единият от село Прилеп за идващите от курорта „Албена”, другият – от село Дебрене – за идващите от Добрич и Варна. Ще бъдат реставрирани крепостните стени, чиято естествена височина достига около 2 – 3 метра. Предвидено е да бъде възстановен и ровът около крепостта, който е най-добре запазеният в България и чиято дълбочина на места достига над 15 метра.

“Славната канара” е голям култов комплекс. До момента от него са проучени не повече от 20%. Разкрити са голямата базилика, източната порта и северната крепостна стена, както и крепостният ров.

Коментари