Меню Търсене

Нова туристическа атракция във Велико Търново

Най-новата атракция във Велико Търново е Геодезически купол, намиращ се край паметника на Асеневци. Ако не сте го направили вече то със сугирно в най-скоро време трябва да го направите.

Велико Търново

Велико Търново

Внушителната дървена конструкция е направена по време на Европейската асамблея на студентите по архитектура, която завърши миналата седмица. Куполът е проектиран от италианеца Джанкула Стаси и е сглобен с помощта на културния институт на Италия у нас.

Студенти, взели участие във форума за млади архитекти, транспортираха конструкцията до паметника на Асеневци по предложение на кмета на старата столица Даниел Панов. Там те сглобиха атрактивното творение, за да бъде видяно от възможно повече жители и гости на града.

Мащабното съоръжение е съставено от множество дървени елементи. Очаква се скоро в самата конструкция да бъде поставено и художествено осветление, което ще придаде на творението още по-впечатляващ вид.

От общината планират Геодезическия купол да се превърне в свободна книжарница, както и да послужи за сцена на неголеми културни мероприятия.

Коментари