Меню Търсене

Три незаконни заведения на плаж „Кабакум-централен“ край Варна

Проверките ни констатираха, че на плаж „Кабакум-централен“ край Варна три заведения извършват незаконна търговска дейност, за което сме сезирали Община Варна и местния строителен контрол. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес се включи в инспекциите на място.

Тя припомни, че през миналата година е бил прекратен договорът с бившия наемател на плажа поради констатирани изключително много нарушения. Нов наемател е избран, но той още не стопанисва ивицата, тъй като търгът  се обжалва от един от участниците.

В такъв случай плаж „Кабакум-централен“ има статут на неохраняем. „В този случай е редно там да не се извършва никаква търговска дейност“, отсече министърът на туризма. След получени сигнали, че заведенията работят, министерството е сезирало Дирекцията за регионален строителен контрол и Община Варна да се предприемат незабавни действия по събаряне на заведенията или да се спре доставката на ток и вода, за да няма търговска дейност.

Дали сме седемдневен срок за това, всеки трябва да  е наясно, че трябва да спазва законите на страната, каза Ангелкова. Когато приключат съдебните процедури, ще се пристъпи към сключване на договор с новия наемател.

Министър Ангелкова припомни, че проверките за спазването на договорите за наем и концесия на морските плажове продължават и ще са ежедневни през целия сезон и по цялото Черноморие. От миналата година по инициатива на премиера Бойко Борисов активно работи Координационен център, в който освен Министерството на туризма участват също МВР, НАП, прокуратура, митници и други контролни органи. Целта е всеки да спазва закона.

Министър Ангелкова припомни проверката само преди дни на плаж „Обзор-мотела“. Там се оказа, че съседен на плажа имот е засипан с пясък, като на него е сложена табела „частен имот“ и „частен плаж“ и не се допускат външни посетители. Сезирали сме органите на реда и предстои проверка с геодезични уреди, допълни Ангелкова.

Прочети повече на www.economic.bg

Коментари