Меню Търсене

Срещна на туристическия бранш по Черноморието

Министър на Туризма За Българското Черноморие сезон 2015 ще бъде труден, за момента, спадът е около 20%, основно заради очакваните по-малко руски туристи, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.В рамките на двудневното си посещение на туристическия бизнес по Черноморието, тя разговаря с представители на бизнеса и местната власт от Бургас, Несебър, Равда, Свети влас, Обзор, к.к. Елените, Созопол, Черноморец, Приморско, Китен, к.к. Дюни, Лозенец, Царево и Ахтопол, за да провери как започва сезонът и какви са проблемите по места.

По думите й сезонът ще бъде много динамичен, основно на „last minute“ продажби. Наблюдава се засилване на записванията, включително и от руски пазар, като предстоят два много силни летни месеца – юли и август. „Това, което трябва да направим е да вземем мерки от сега, за да сме много по-конкурентоспособни за сезон 2016 г.“ подчерта министър Ангелкова.

Основен проблем поставен от бизнеса по места бяха концесиите на плажовете и начинът им на стопанисване. Министър Ангелкова информира, че има принципна договорка от следващата година концесиите да преминат към Министерството на туризма, като вече е създадена междуведомствена работна група, която подготвя това.

Друг основен проблем за хората по места е регулирането на допустимия шум и ефективното спазване на наложените норми. Министър Ангелкова постави въпроса пред кмета на Несебър Николай Димитров по време на срещата с туристическия бранш от общината. Основна тема бе и визията за развитие на Слънчев бряг. Тя информира, че се работи за регламентиране на правния статут на националните курорти, които имат за цел подобряване на общия облик и ефективното им управление. Стъпка в тази посока е и премахването на временните обекти. „Слънчев бряг“ АД вече го направи, но останалите продължават да работят. В процеса трябва да се включи и местната власт, която има правомощия за принудителното им премахване.

По места хората от бранша отчитат труден първи месец. В Лозенец работят предимно с български туристи, основно за уикенд туризъм. Традиционно посрещат малко чуждестранни туристи предимно от Чехия и Полша. Местната власт работи за повишаване на туристическата услуга, като всеки турист може на сайта на общината да гледа в реално време какви са метеорологичните условия и състоянието на плажа. Основен проблем за жителите на Царево е приемането на общия устройствен план на населеното място. В Ахтопол предлагат голяма леглова база съсредоточена в бунгала. С влизането в сила на новата Наредба за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, която Министерството на туризма разработи, ще се детайлизират изискванията към тяхната дейност. Очакванията са регламентацията да ги направи по-конкурентни и по-рентабилни на туристическия пазар.

С новата наредба за пръв път ще бъдат регламентирани и апарт хотелите. По този начин ще се прекрати практиката едно място за настаняване да предлага едновременно хотелска част и жилищни апартаменти за продажба, а дейността му да не е регламентирана. Новината бе посрещната с голям интерес от бранша в Приморско и Китен. Според участниците в срещата Полша и Чехия се очертават като основни пазари за региона.

„Созопол е основна дестинация в културно-историческият маршрут „Морските крепости на България“, който Министерството на туризма разработи. В него вече е включен и остров св. Анастасия при Бургас и предстои да бъде добавена крепостта в Ахтопол. Целта е да привлечем още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с такива турове“, обясни министър Ангелкова пред бизнеса в Созопол. Участниците в срещата декларираха спад на рускоговорящи туристи. Същевременно в к.к Елените отчитат много добра запълняемост от над 85%, при леглова база от повече от 5 000 легла. Не усещат и отлив на руски туристи като имат гости и от Румъния, Швеция, Украйна, Чехия, България и др. По-слабо започва сезонът от другия курортен комплекс на Южното Черноморие – Дюни. Там спадът е около 20%, но очакват да бъде компенсиран, благодарение на туристите, които всяка година традиционно избират техния комплекс за почивка.

В Св. Влас имат голям брой апартаменти на собственици и не отчитат сериозно отражение на ситуацията в туристопотока. Курортът традиционно посреща много чужденци и българи търсещи спокойна семейна почивка. За Равда дългогодишен проблем е състоянието на централния плаж. Там, както и в Обзор, основно разчитат на семейните почивки. В тази връзка проблем се явяват обектите, които нарушават нормите за допустимия шум.
В предишните седмици министър Ангелкова посети Варна, Златни пясъци, к.к. Албена, Камчия, Каварна, а представители на министерството бяха в Поморие, к.к. Св. Константин и Елена, Кранево и др., за да бъдат посетени на място всички летни курорти.

Коментари