Меню Търсене

Севиля забрани врявата по улиците и пред заведенията

Associated Press

Associated Press

Властите в испанския град Севиля приеха закони, с които целят да ограничат шума в града и да позволят на жителите му да почиват пълноценно. Новите правила забраняват множество дейности, сред които са игрите на домино по терасите на барове и кафенета и пеенето по улиците, съобщава лондонският „Гардиън“.

„Така се постига баланс между правото на жителите на града да почиват и развитието на икономически дейности“, каза членът на общинския съвет Максимилиано Вилес.

Мнозина в града от години призовават властите да предприемат мерки за ограничаване на шума. С петиция през миналата година 4000 души попитаха „Можете ли да си представите как се чувства човек, когато 100 души крещят под прозореца му, докато гледат футболен мач? Децата ни не могат да поддържат добро ниво в училище. Когато тръгваме за работа сутрин, ние вече сме изтощени.“

Новите правила ще засегнат най-вече хилядите барове и кафенета, чиито посетители редовно се събират отвън. Така всеки, който участва в „прекалено шумен“ разговор на улицата, ще подлежи на глоба. Финансови санкции грозят и собствениците на барове, които поставят телевизори на терасите, както и тези, които сервират на клиенти отвън. Глобите ще варират от 350 до 350 000 евро.

Шофьорите на автомобили пък могат да бъдат глобени, ако при шофиране слушат силна музика, ако използват аларма, която продължава повече от 3 минути, и ако излишно форсират двигателя на автомобила.

Много от жителите на града разкритикуваха властите, че тези правила не са достатъчни за чувствително намаляване на шума. Авторите на блога „Севиля без шум веднага“ посочват, че караоке барове и нощни клубове могат да съществуват в близост до домовете на хората, както и че никакви мерки не са били предприети да се намали шума в този тип заведения. Другите изключения включват религиозни процесии паради и традиционният панаир през април.

Все пак обаче в повечето случаи прилагането на законите ще зависи изцяло от гледната точка на органите на реда, подчертава членът на общинския съвет Хосефа Медрано. Понеже те няма да разполагат с уреди за измерване нивата на шума, те сами ще трябва да преценяват дали даден вид дейност предизвиква прекалено много шум и дали участващите трябва да бъдат глобени.

Коментари