Меню Търсене

Промени в Закона за туризма ще уеднаквят режима за ползване на зимните курорти

До края на работата на 42-то Народно събрание, което трябва да бъде разпуснато на 6 август(днес), се очакваше

Зимни курорти - Боровец

Зимни курорти – Боровец

да се гласуват промени в Закона за туризма, които ще регламентират уеднаквяването на режима за ползване на зимните курорти, съобщава Дарик.

Според вносителя на промените, народния представител от Коалиция за България Дора Янкова чрез влизането им в сила ще може да се направи смяна в статута на пистите и терените, през които преминават лифтовете и влековете и режима на ползване на собствеността на земите. Операторите на зимните курорти ще заплащат концесионна такса на пазарна цена за общинските и държавни земи, върху които има ски-писти и съоръжения.

„50% от концесионното възнаграждение ще остава за общината или общините, в чието землище се намира курорта“, коментира Янкова. Средствата ще могат да се използват от общините за подпомагане и стимулиране на детските зимни спортове, за изграждане на съоръжения за зимни спортове – сноуборд паркове, влекове, поддържане на писти с решение на общинските съвети.

Янкова допълни, че в гарантирането на устойчивост и предвидимост на развитието на зимните курорти е изключително важно предвид факта, че в тях са ангажирани над 40 хил.души, които изхранват семействата си, а отрасълът дава сериозна добавена стойност към Брутния вътрешен продукт (БВП).

Коментари