Меню Търсене

Обществеността ще избере име на българския Лувър

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че Националният музеен комплекс, известен още като „българския Лувър“ се очаква да бъде открит на 24 май, съобщава Дневник.

В момента се разисква името на бъдещия културен институт. По думите на министър Рашидов най-вероятно музеят ще се казва „Квадрат 500“. „Всички музеи имат къси имена – Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе. Не е нужно да е разказвателно, като например „Българска роза от долината на Карлово“. Трябва да е нещо късо, разбираемо на всички езици. Но аз няма да го кръщавам. Хората трябва да кажат какъв да им е музеят.“, обясни Рашидов, цитиран от вестник „Сега“.

Името „Квадрат 500” е събрало най-много гласове в онлайн анкета на Министерството на културата. Пред „Дневник“ от министерството обясниха, че тя не е интерактивна, а се приема под формата на предложения до пресцентъра по електронна поща, които служителите после обработват.

Други предложения за име на музея са „Зограф”, „Барт” като съкращение на “Bulgaria” и ”Art”, „ВизАрт” и „Сердика”. Гласове се приемат на press@mc.government.bg.

Коментари