Меню Търсене

Места в България, които трябва да посетите преди края на лятото

Северна България

Вълнуващото екстремно преживяване, разбира се, в рамките на безопасното може да ви поднесе посещението на пещерата Съева дупка. Наричана още “подземната перла”, защото е една от най-красивите пещери в България.

Съева дупка

Съева дупка

Пещерата Съева дупка се намира на 25км. от град Тетевен, 11 км западно от Ябланица и на 2 км южно от село Брестница Ловешко. Тя е една от деветте благоустроени пещери в България. Съева дупка е обявена за природна забележителност със Заповед No.2810 от 10.10.1962.

Името на пещерата идва от братята близнаци Съю и Сею, които са използвали пещерата за укритие по време на османското владичество. При работата по благоустрояване на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове и римски монети.

Средната температура в пещерата Съева дупка е 7-11°C, влажността — между 90 и 98%. Разположена е на 520 м надморска височина. Дълга е 205 метра, а 70 метра под земята в нея тече река. Смята се, че е на около 3 млн. години. Уникална е и със своите цветове — зелено, кафяво и бяло. В нея се срещат сталактити, сталагмити, сталактони, хеликтити и дендрити. Най-големият сталактит в нея има обиколка от 60 метра.

В пещерата има пет зали и няколко галерии, имената на които са: Купена, Срутището, Концертна зала (Харамана), Космос, Белият замък. В зала Харамана, наричанч така, заради равния си под или още Концертна, заради отличната си акустика, са пяли Емил Димитров, Лили Иванова и др. В зала Космос могат да се видят „Снежанка и седемте джуджета“ и огромен сталактит във формата на ракета. В последната зала посетителите на „подземната перла“ могат да видят огромен сталактон, който прилича на замък.

Пещерата Съева дупка работи без почивен ден.

Лятно работно време – 09.00-18.00 ч.
Зимно работно време – 09.00-17.00 ч.

Коментари