Меню Търсене

Места в България, които трябва да посетите преди края на лятото

Североизточна България

Ако сте от град Варна, или прекарвате отпуската си близо до морската ни столица не трябва да пропускате възможността да посетите Побитите камъни.

kamuni

Природният феномен Побити камъни се намира на 18 км. западно от град Варна.

Местността Побити камъни се състои от 14 колони в най-различни форми, разположени сред пясъци. Най-известните от тези колони са: Слънчевска, Страшимировска, Белославска. Тези каменни исполини са от варовикови пясъци. При по-внимателно взиране се виждат охлювчета и мидички. Колоните са около триста на брой! Издигат се до пет-шест метра височина.

За произхода на Побитите камъни съществуват различни легенди една от тях разказва, че преди много години, когато морето е стигало дотук, близо до това място имало малко село, в което живеел хубав мъж. Бог му разкрил името си, но го обрекъл завинаги да пази тази тайна. И го дарил с безсмъртие. Предупредил го, че ако разкрие тайната отново ще стане простосмъртен. Един ден, разхождайки се по морския бряг, момъкът зърнал красива девойка и мигом се влюбил в нея. Скоро разбрал, че неговата красавица била отредена на предводителя на морските титани. Любовта му дала смелост да се изправи срещу титаните. Морският господар решил да му отстъпи девойката само ако научи името на Бог. Момъкът решил да жертва безсмъртието си в името на любовта си. Отишъл при изгрев слънце при морския господар и подредил титаните по брега, изписвайки с телата им Божието име. Бог наблюдавал всичко отгоре, възмутил се и решил да накаже титаните. С първите слънчеви лъчи те се вкаменили. А момъкът тръгнал по брега да намери своята любима. Легендата казва, че щом се срещнали под краката им бликнал чудодеен извор.

Коментари