Меню Търсене

Книги за смет – Стара Загора

Книги за смет - книга за килограм пластмасови отпадъци

Книги за смет – книга за килограм пластмасови отпадъци

Стара Загора и Пловдив се присъедиянват към кампанията Книги за смет през 2016г. На 4 юни, събота, екологичната инициатива ще гостува за първи път в Стара Загора. Мястото eпарк „Алана” в близост до СОУ „Васил Левски”.

За участие в „Книги за смет” е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието.  Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Организаторите от издателство Smart Books и фондация Credo Bonum заедно с техните партньори от Българо-американска кредитна банка и Екопак България, както и общините Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново и Кюстендил добавят към селекцията още заглавия, издадени специално за „Книги за смет”. Това са „Макс и Мориц” на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а „Тайната градина” на Франсис Бърнет ще пренесе читателите във вълшебния свят на природатата и животните.

За приемането на пластмасовите отпадъци в рамките на кампанията ще бъдат поставени жълти контейнери от Екопак България. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.

С огромен интерес през месец април и май Книги за смет се случи в София, Плевен, Велико Търново и Бургас, като в столицата бяха рециклирани над 5 тона и половина пластмасови отпадъци и раздадени близо 4500 книги.

Кампанията се осъществява и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ – „Зелена светлина”, „Списание 8”, гайдът за култура „Виж! София” и „Виж! Бургас” и JCDecaux, които подкрепят активно кампанията от нейното начало.

Актуалните новини около „Книги за смет” можете да следите също и чрез фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/knigizasmet

Коментари