Меню Търсене

Испания ограничава туристите

sa-penya-ibiza-spainФернандо Клавихо, новият президент на Канарските острови (Испания) възнамерява да наложи ограничение на броя туристи, които посещават дестинацията, съобщава британското издание Дейли Мейл.

Около 13 милиона души са посетителите за миналата година, като приходите от това са допринесли за 30% от общия брутен вътрешен продукт на страната. Според президента Клавихо обаче, основната цел трябва да бъде съхраняването на културата и традициите на островите и намаляването на безработицата. От население 2.1 милиона на островите 250 хил. души са безработни. Което е почти 12% (11,9%) изключително висок за Европа.

Новият президент на Канарските острови заяви, че трябва да се ограничи броят на туристите, които посещават Канарските острови, за да може да се опази природата, която е един от плюсовете на дестинацията, наред с пространството и предлаганото качество.Той коментира, че не иска островите да последват съдбата на Магалуф на Майорка, превръщайки се в шумен курорт с не особено добра слава.

Освен Канарските и Балеарските острови също са предприели стъпки за ограничаване на туристическата активност. Министърът на туризма Биел Барсело отказа да премахне ограничението за посетители в активния сезон, обосновавайки се, че не бива да се експлоатират прекомерно ресурсите на островите. Общият брой жители на Балеарските острови е 1 милион души, а 14 милиона е броят на туристите, посещаващи ги всяка година.

Новият кмет на Барселона Ада Колау също наложи ограничения в туризма след встъпването си в длъжност. Тя заяви, ако Барселона не иска да се превърне във Венеция, трябва да бъдат наложени някои ограничения. Като начало бяха замразени за шест месеца новите туристически проекти, време, през което да се установи кои части на града могат да приемат повече туристи.

Коментари