Меню Търсене

Записваниe за Национален фолклорен събор Рожен

Национален фолклорен събор Рожен

Национален фолклорен събор Рожен

Палатковият лагер за предстоящия Национален фолклорен събор Рожен все още не е запълнен. Информацията е потвърдена от Петра Нинова от Сдружение Рожен – Наследство в бъдещето. Таксата за 4-местните палатки ще бъде 15 лева, а за по-големите двойно – 30 лева.

В палатковият лагер ще може да се настаняват гости от 15 юли. Лагерът ще бъде разположен на близките поляни, около Национален фолклорен събор Рожен, на терен от 40 декара.

Районът ще бъде осветен и охраняем, ще бъде снабден с мобилни бани и тоалетни. Към нещата от първа необходимост се включват: аптека и хранителен магазин.

В непосредствена близост до лагера ще има обособен паркинг за автомобили, който ще бъде безплатен.

Входа за гостите на събора също ще бъде безплатен. Заповядайте!

Информацията е потвърдена от Петра Нинова от Сдружение Рожен – Наследство в бъдещето.

[adinserter block=“1″]

За Национален фолклорен събор Рожен

Роженският събор има над стогодишна традиция. Първият събор е организиран през 1898 г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон – 27 юли, при параклиса „Св. св. Кирик и Юлита”, където и до днес се провежда съборът.

Тогава границата на България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Тук се събирали жителите на трите изкуствено разделени околни села – Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата, на родови срещи и пеели народни песни под съпровод на гайда, пекли традиционните агнета – чевермета на жар. След 1912 г. (Освобождението на Родопите от османската власт) Роженският събор губи политическото си значение, придобито по стечение на обстоятелствата във връзка с граничната линия, но запазва духа на традицията, времето и мястото на провеждането, ролята на средище за хората от Средните Родопи.

На Рожен се правят все повече родови и дружески срещи на изселени във вътрешността на страната родопчани.  Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър „Сто каба гайди”, основан през 1961 г. Гайдарите, които вземат участие в оркестъра, са от различни родопски села. Те се събират в навечерието на събора и правят една-единствена обща репетиция.

Коментари