Меню Търсене

Европейски дни на наследството в България

ЕвропаМузеят за история на София е съорганизатор на Европейските дни на наследството, които ще бъдат отбелязани за пръв път в България с поредица културни събития между 31 октомври и 2 ноември, съобщава Дарик.

Европейските дни на наследството се организират ежегодно в цяла Европа и имат за цел да предоставят възможност на широката публика да посети важни културни забележителности, които остават недостъпни в ежедневието – банки, областни управления, общини, съдебни палати, както и частни резиденции.

В първия ден на програмата ще бъдат представена изложбата „Хроника на едно забележително съзидание“, посветена на историята на Централната минерална баня и нейното здание. На 1 ноември Денят на народните будители ще бъде отбелязан в рамките на Европейските дни на наследството със специално подготвен маршрут по Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, съобщава standartnews.com

В рамките на дните ще бъдат организирани няколко туристически обиколки в центъра на София. Обиколките са безплатни и в тях ще се включват до 25 души. Ако има много желаещи, туровете ще се организират и следващата седмица, казаха организаторите.

“Европейските дни на наследството” се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и БНК на ИКОМОС.

Коментари