Меню Търсене

В Норвегия изграждат плаващ хотел във формата на снежинка Първият в света плаващ хотел във формата на снежинка ще се намира насред фиорд близо до норвежкия град Тромсьо, който е разположен на север от Арктическия полярен кръг, съобщи CNN.

floating-snowflake-hotel-2_14998  Хотелът ще бъде едно от най-добрите места за наблюдение на всеизвестните северни сияния. Необичайният хотел, който ще се нарича „Кристалът“, е проектиран от холандската архитектурна компанията „Dutch Dockyards“, специализирана в изграждането на плаващи структури. Той ще разполага с 86 петзвездни хотелски стаи, СПА, уелнес център и конферентна зала. Както и с екстравагантен дизайн

Огромната снежинка ще бъде закотвена на дъното на фиорда, но все пак, ще може да плава на разстояние между 1,8 и 3 метра от центъра си близо до брега, на който се намира Тромсьо. Архитектът Коен Олтуис, съобразявайки се с климатичните промени, е проектирал хотела така, че да може да бъде демонтиран напълно, ако се наложи. „floating-snowflake-hotel-4_14999Тъй като хотелът е плаващ, той няма да оказва никакво влияние върху това място. Ако след 100 години се наложи да го премахнат, той няма да остави никаква следа от присъствието в тази ценна и красива морска среда.“

Хотелът ще отвори врати през декември 2016 г. и ще разчита на богати туристи от Япония, Русия и други европейски страни. През стъклените покриви пред тях ще се откриват изумителни гледки към северните сияния, а през прозорците на стаите си ще виждат заснежения  или покрит със зеленина /в зависимост от сезона/ норвежки бряг.

tromso1_14997Благодарение на система от амортисьори, пружини и кабели, гостите на хотела изобщо няма да усетят, че хотелът плува в морето. Той е така конструиран, че да издържа на силни ветрове и вълни, без хората в него да изпитват дискомфорт от това.

Коментари