Меню Търсене

Велико Търново става бирената столица на Балканите

София бирфест 2016

Велико Търново Мези

Велико Търново става бирената столица на Балканите в края на месеца. От 26 до 29 май старопрестолният град ще е домакин на фестивал на балканската скара, който ще представи кулинарното многообразие на голяма част от Източна Европа, фолклора, традициите и обичаите на България, Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Събитието „Велико Търново мези” се организира от Пивоварна „Бритос”, съвместно с Общината, Фондация „Румънеца и Енчев” и спонсори.

Събитието бе анонсирано по време на пресконференция от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова, управителя на „Бритос” Габриела Попова и популярния изпълнител Георги Енчев. „Фестивалът е отлична възможност за опознаване на кухнята на балканските държави, народната музика и танци на нашите съседи. Спортните състезания и атракциите ще създадат още по-голямо настроение”, обяви Снежана Данева-Иванова.

Заместник-кметът каза още, че „Велико Търново мези” е пример за успешно партньорство между местната власт, бизнеса и неправителствените организации. „Каня не само жителите на нашия град, но и хора от цяла България да посетят фестивала и да се докоснат до историята на старопрестолния град”, добави Снежана Данева-Иванова.

Над 200 ще бъдат участниците във фестивала, който е с безплатен вход и е сред най-мащабните в цяла България. Целодневна музикална програма, детска спортна академия и работилници, уроци по танци, състезания по футбол, баскетбол, пейнтбол с лъкове, табла и белот са предвидени от организаторите. На огромен киноекран ще бъдат излъчвани паметни мачове на българския национален отбор по футбол. Над 1000 награди и100 литрабезплатна бира са осигурени за участниците в надпреварите.

В рамките на фестивала ще бъдат набрани и средства, които ще бъдат дарени с благотворителна цел. Предстои избирането на конкретна кауза.

Коментари