Меню Търсене

Бургас и региона отчитат слаб летен сезон

Бургас 2019Според анализ на Бургаската регионална туристическа камара, предоставен на „24 часа”, ръстът в броя на чуждестранните туристи, почивали в България за седемте месеца от април до октомври, е минимален.

С чартърни полети и автобуси са посрещнати 1 242 529 туристи, което е с 2% повече за същия период на 2013 г. Отчетен е тревожен спад при скандинавските туристи. Най-силно изразен е той на шведския пазар – 28,7%. Финландските туристи са намалели с 16 %, а при датските спадът е с повече от 11 на сто. Сериозен отлив се наблюдава и от страна на румънските туристи.

Най-висок ръст се отчита при посещенията на туристите от Беларус – 41%. Засилен интерес се е наблюдавал и от страна на поляците – туристите оттам са с близо 17 процента повече в сравнение със същия период на 2013 г. Туристите от Израел са се увеличили с 7,6% спрямо 2013 г.

Сезон 2014 в Слънчев бряг беше по-слаб от миналия, това е становището както на представители на дребния бизнес, свързан с туристическите услуги, така и на едрите хотелиери, коментира Златко Димитров, изпълнителен директор на курорта. Според него съседните страни Турция и Гърция привличат със сериозни намаления и по-раздвижена чартърна програма.

Коментари